30 apr. 2011

Mediciner till gränsen

En del av er läsare har nog hört/läst om den plötsliga krisen  i Baptiset med omnejd vad gäller läkare och mediciner. Koleran härjar vilt och de utländska läkare (kubaner) som befann sig på plats för att hjälpa med just detta har blivit tvungna, av säkerhetsskäl, att lämna landet. I Baptiste finns det bara en läkare och från närliggande områden skickar man också dit kolerapatienter. Idag åkte vi till gränsen med mediciner där vi träffade Inas, från Baptiste.



En stor vägg med indianer i staden San Juan, på väg ut mot gränsen-





Bilen full med mediciner som vi hade med oss till gränsen.


Den bil Inas hyrde var redan överfull med last. Vi tänkte, omöjligt....men "det finns ju massor med lastutrymme kvar!"

Så vi lastade av. I god tro.

Och titta, där fanns det ju plats! Att vi inte såg det innan.



De lyckades binda fast allt (osäker dock om de fick med lådan ni ser på marken, full med höns) och nu hoppas vi att den hjälpinsats vi kunnat komma med, tack vare människor på olika platser som har varit med och kunnat göra det möjligt, kan hjälpa drabbade människor och rädda liv.

Mer mediciner kommer att behövas, i och med att koleran sprider sig så fort hela tiden och så många insjuknar varje dag, så jag hoppas vi kommer att kunna möjliggöra ännu en hjälpinsats snart!

28 apr. 2011

Kvällssurr

Nu går dagarna fort. I flera dagar har jag känt att vår resa är nästa dag, att varje natt är min sista (här alltså...) och resfebern börjar ta riktigt med fart. Det är så typiskt. Varje natt har jag en ny originell version i en dröm om hur allt kommer att gå. Vill ju inte ens drömma om saker som stressar mig.....ni har fattat att jag pratar om vårt bröllop som vi kommer att ha i sommar i Sverige. Om inte så förstod ni det precis.....nu. I drömmarna då....ja, en version är att jag glömmer bort allt och kommer på kvällen innan att vi har bröllop, i en annan kommer INGEN av personerna som är inbjudna, ren bojkott och i det absolut värsta scenariot försover jag mig och dyker inte upp...haha. Nu tror ni att jag är ett nervvrak, men jag har en sån förmåga att alltid drömma så extremt om allt som rör sig i mitt liv.

Stina kom igår. Helt för att byta ämne. Det kändes precis som jag väntat; som en frisk vind full med inspiration och liv! Hehe, det du Stina.

Dags att sova här nu. Palavé ligger mörkt och tyst. Inga barn som springer runt på gatan, inga bilar som brummar, inga hästar eller kor som promenerar förbi och inga skrikande grisar utanför fönstret. Det enda jag hör är surret från min fläkt och ett svagt galande från någon tupp som verkar ha dygnet snedvridet. Imorgon ska jag tvätta. Det blir  "så går vi runt kring ett enebärssnår" med alla versarna (utom strykandet) inkluderat. Godnatt...:)

Bara bilder

Jag fortsätter att lägga ut bilder från min nästan, av ålderdom, döende kamera; Det gäller att visa sig tuff när man ska vara med på bild...

... men efter en stunds dividerande om vad som egentligen är tufft lyckades vi komma överens om att det var bättre såhär.

Stina har ju kommit hit nu! Ikväll var hon med på mötet här i Palavé.

Fina flickorna Vanessa och Jessica sjöng en sång.

 

26 apr. 2011

Sean är ful



Fick ett brev av Anderson idag i skolan.

"Du är min ros. Sean är ful."

 

24 apr. 2011

Bigfoot

Nahdja kollade sin skostorlek i en sportaffär idag;



Anställd: Du måste dra bak foten helt.

Nahdja: Ja, det har jag gjort.

Anställd: Alltså, du måste dra bak den helt tills det inte går mer, tills det tar stopp vid hälen.

Nahdja: Ja, men jag har ju gjort det! (visar killen att det inte går mer)

Anställd: Oj....WOW!! (reser sig snabbt upp och asgarvad)

23 apr. 2011

Mer påsk

Under påsken är det tradition att göra flätor på alla flickor, med en massa pärlor. Carol kom hit idag bara för att stolt visa upp sina flätor.


Sean gjorde den traditionella Habichuelas con dulces;

Påsken

Igår åt man fisk, för det var långfredagen och då äter man inget annat kött, för det var dagen Jesus led. Jag läser på en sida:" Idag, långfredagen, så ärar miljoner katoliker i hela världen Jesu död genom att göra den stora uppoffringen och äta fisk". Uppoffring, tänker jag. Fisk är väl gott?

Idag väcktes jag halv sju av en skrikande gris som de hämtat från hagen för att slakta. Vad bra, nu ligger Jesus i graven så nu slipper de uppoffra sig mer.

Imorgon uppstår han, så då firas det med party party och fylla.

Det var påsken här.

Förresten, tillbaka till grisen. Skrikande grisar är verkligen inget trevligt! Har ni hört en gris skrika nån gång? Den låter precis som jag nog också skulle om jag var i samma situation - vrålar av skräck för döden. Jag ryser när jag hör det.

22 apr. 2011

Storstäd

Snart kommer svenskar! Tjojoo!! Stina först på onsdag, sen kommer Manne, Lella, Saga och Nora och sist Simon....ja, sen åker ju alla vi som är här, men vi hinner ju träffa dem ändå!

Tog med Soila hit till "8" idag och så har vi och Nadja storstädat hela huset!


Jeremias och Soila

21 apr. 2011

Nu har han åkt

Vi körde pappa till flyget idag, han ska hem till Sverige. Tråkigt att han åker, men vi ses ju om bara en månad ca.! 

20 apr. 2011

Skräpigt

Jag undrar, när ska man slippa se sånt här på gatorna och lite överallt? Mentaliteten är oftast: "Jag kan slänga den här på ḿarken, för det gör alla andra. Ingen skillnad", och "Imorgon kommer gatstädarna och sopar upp det ändå", och det leder ju såklart till att det blir en enda ond cirkel av allting. Och ja, det är ju tur att gatstädarna finns då och kommer och sopar upp allt skräp längs trottoarerna varje gryning sju dagar i veckan. Sen går man själv envist med sin svenska mentalitet och bär runt på skräpet tills man hittar en soptunna. Känns ibland så fruktansvärt onödigt och kämpigt för så lite  och man får lust ibland att falla in i de lokala vanorna, falla för grupptrycket och bara "tappa" det där man råkar stå för stunden.
Sopställen som på bilden är dock lite svårare att få bukt med. Det blir soptippar som folk själva skapar lite varstanns. En följd gissar jag av sopbilarnas dåliga och alltför varierande tidtabeller.

Bara Nina

Nu är den här

Koleran i grannskapet, läs här.

18 apr. 2011

Det gick inte...

... så bra att hitta personen som skulle leda mig till personen som skulle leda mig till huset....eller nåt sånt. Nytt försök senare, eller imorgon. Tålamod är vår bästa vän..:)

 

Leta hus

Godmorgon! Ska iväg nu och försöka leta upp ägaren till ett litet hus som hyrs ut här i närheten som Soila tipsade mig om igår. Det är Maria i Lecheria som behöver någonstans att bo (skrev om henne lite längre ner) hon kan inte bo kvar i rucklet där hon är nu, så vi letar efter något vi kan hyra tillfälligt åt henne. Husen häromkring är ju inte heller vackra, men de har golv, väggar och tak, som är det viktigaste och något hon knappt har nu där hon bor.

Skriver senare och berättar hur det har gått!

 

17 apr. 2011

Utsikt Constanza

Bara om lite värme

Hej alla! Vart är poolen? Vart är ACn? Idag är en av de där varma dagarna, då man mest bara är. Man är och existerar därför att livet fungerar så, och i slutändan handlar det nog bara om att acceptera. Visst tycker ni att ni hört det förut, klagande på värme här nere medan man hemma i Sverige jublar så fort man får en molnfri dag. Och jag som kan sitta här och längta till vinter! Tror nog vi alltid vill ha det vi inte har och det andra har, för man hittar ju för det mesta något att klaga på. Är det inte för varmt så är det för kallt, är man inte för smal så är man för tjock, är man inte uttråkad till döds så är man sönderstressad, är inte svenskarna för stela så är dominikanerna för eldiga och vi hittar ju alltid något här i livet att inte vara riktigt nöjd med.

Därför ska jag ta ett djupt andetag, ta en kopp kaffe och gå och sätta mig i solen och försöka njuta av de varma behagliga strålarna och uppleva våren och livet! Eller lite mer realistiskt blir det;  försöka njuta av våren då det enorma eldklotet skoningslöst steker allt som kommer i dess väg på vår lilla ö. Och vem vill egentligen bli blöt som en fisk i sitt element efter två minuter sittandes på en stol ute på gården?

Jag hoppar nog över det och det varma kaffet och stannar här inne med min fläkt. Ska fortsätta att klaga på värmen och grubbla  lite på saker jag inte förstår, som exempelvis VARFÖR det inte finns en glassbar i Palavé?! Fick tipset att öppna en själv. Kanske vore nåt ändå...! :)

 

16 apr. 2011

Besök hos Maria

Jag och Sean var hem till Maria idag i Lecheria med ett litet matinköp. Hon blev jätteglad, för hon har inte kunnat köpa någon mat alls nu de senaste dagarna. Maria är tiggare. Det är alltid lika svårt att se hur de lever och man önskar man kunde göra mer, kunna ge dem ett värdigare liv. Huset ni ser på bilden nedan är där hon bor nu. Hon lyckades köpa till sig en liten bit mark på ett område där man "tagit" mark som egentligen tillhör staten, men eftersom det stått orört så länge så har man vågat ta marken, styckat upp den och sålt till fattiga människor för en billig peng. De får inga intyg eller papper av något slag, vilket på många håll blivit ett problem då staten kommer och kräver sin mark och man kör bort folk och river alla hus. Ibland händer inget och människor bor kvar i åratal, men de som har otur hinner knappt flytta in.

Maria är glad att ha eget eftersom hon inte kan betala hyra någonstans, men att bo som hon bor, i ett plåtskjul utan golv och tak, är tufft. 


Den äldsta dottern av två nedan som sitter och tvättar för hand i en balja. Vattnet har de burit i hinkar från en kran längre bort i området. Maria har inte råd att köpa dricksvatten så de dricker även av kranvattnet något som har gett flickorna ständiga problem med parasiter och näringsbrist.

Ha alltid med er Maria och hennes flickor i era böner och bed att vi ska kunna hjälpa henne mer och fler i hennes situation!

14 apr. 2011

Ior?

 

Söt i alla fall. Vi körde förbi honom när vi kom nedför bergsvägen från Constanza.

13 apr. 2011

I Baptiste nu

Sean och Seb åkte till Haiti imorse, till Baptiste. Nu är de framme, läs här.

.

Mänskligt naturfenomen

Kände vibrationer i golvet och rusade in till Nadja för att skrika "jordbävning!", men det var tydligen hon som hade orsakat vibrationerna. Hon tränar.

 

Man blir ju lätt nojjig nu för tiden...

En öde stad

Påsvecka nästa vecka, Semana Santa på spanska, vilket här betyder att huvudstaden i princip blir avbefolkad. Det finns två stora måsten: dricka sig så full som möjligt och samtidigt köra bil, eller dricka sig så full som möjligt och samtidigt bada i havet. Vilket verkar mest vettigt? Men sen finns det de (som vi) som stannar hemma i den tomma staden och tar det lugnt. Vad ska man hitta på då?

En trevligare tradition är Habichuelas con dulce, en söt och varm dryck gjord av bönor och som alla verkligen älskar! Första gången jag åt det reagerade mina svenska smaklökar på allt socker, men på senare år har jag lärt mig att gilla det, Clothilde brukar göra den med speciell hänsyn till oss, mindre söt...:)

Påsken firas ju rejält rent religiöst också av katolikerna med processioner längs vägarna där man bär runt på dockor föreställande en korsfäst Jesus, och så med Maria i centrum  då såklart. 

Religiösa statyer finns lite varstans. Här står Jesus uppe på ett berg och vakar över Puerto Plata i norr. Den är då större än det verkar här, men det hade ni fattat..

 

 

 

Rast!

Snart lämnar vi

Godmorgon världen! Dags för skola här. Barnen hänger över grinden som hökar och väntar på Soila som ska släppa in dem. Nästa vecka har vi lov, yey, och sedan är det inte långt kvar på terminen. I Juni månad åker vi hem till Sverige, närmare bestämt den 3:e! Jag, Nadja och Sean, så nu vet ni som inte visste och som ville veta!  Ha en trevlig fortsatt dag (em)..:)

12 apr. 2011

Förföljelse av kristna

Man tror inte att det är sant, men hur mycket jag än försöker intala mig att det inte är det, så är det lika sant som att du läser detta just nu. En video har släppts med kristna i Elfenbenskusten som bränns levande. Det har skett förr, det sker hela tiden, men ändå så blir man förvånad när man själv får se det. STOR varning för känsliga, videon är extrem, men visar en brutal sanning i en brutal värld. Länk HÄR

Läs även på www.berno.se om "dessa människor som världen icke var värdig att hysa".

 

Uppdatering: Har fått ta del av information som säger att filmen är två år gammal. Dock kvarstår det faktum att minst 1000 kristna blivit mördade i Elfenbenskusten under de senaste dagarna, något som bör uppmärksammas mer.

11 apr. 2011

En mening börjar med stor bokstav och slutar med en punkt. Ibland känner jag mig så otroligt misslyckad när jag försöker lära ut detta till barnen i skolan. Är det fel på mig eller har deras röriga och osäkra tillvaro gett dem såpass stora koncentrationssvårigheter? För DET ser jag alltför mycket av hos många av dem. Det är väl för tillvaron man växer upp i och möjligheterna man får i tidig ålder att utveckla

10 apr. 2011

Andrea

Har hälsat på fina Andrea. Hon var glad idag. Har mått dåligt under sin graviditet men mår mycket bättre. Hon och Lazaro har hackat upp en del av gården på framsidan och ska odla grönsaker. Har man inget jobb så skaffar man sig ett, på det sätt det går.
En bild från 2009 när vi var i hennes hemtrakter i Haiti och hälsade på.

Det växer och knakar...

Var ute en sväng i bilen igår på stan och förundras över de  kontraster som finns i landet och hur de för varje dag som går blir  starkare.

Överallt ser man nya bostäder och höghus som  smälls upp på nolltid.


Hela stan är i rörelse med byggnationer. Det  byggs enorma köpcenter, större och större för varje gång. Det verkar inte finnas någon gräns för hur mycket pengar det finns att lägga ut på just dessa typer av center.


Sen är det inte bara hus som byggs.


Vårt svenska IKEA ettårsjubilerade för en kort tid sedan.


"Det lilla New York" är vad presidenten enligt många har velat uppnå, så enorma resurser har lagts på byggnationer av broar och vägar.


Hur många snygga och kostsamma bilar ser man inte numer rulla runt på gatorna?


Och så mitt från ingenstans mellan dessa bilar dyker han upp. Kontrasten. Han  står där med en förtvinad arm, helt utlämnad till sitt öde, tvingad till gatorna att tigga, och i samma stund jag ser honom landar jag i verkligheten. Allt är bara en enda stor orättfärdig värld.