14 juli 2010

"Den som tror och bliver döpt, han skall bliva frälst"

Snart har vi dop i Palavé! Det är intressant men ganska svårt med dopfrågan bland de flesta dominikaner och haitier. I många församlingar runt om i landet döper man inte vem som helst som vill bli döpt, utan först ska man granskas och få undervisning under lång tid. Det kan handla om månader. För en del, år.

Är du inte legalt gift kan du inte bli döpt. Massvis med haitier, och många dominikaner, lever i landet utan identitetshandlingar, och har således svårt att legalt gifta sig. Andra har inte råd att gifta sig, då det för många fattiga är för stora utgifter, och därför lever väldigt många tillsammans, men icke legalt gifta. De lever som gifta, har barn och ett liv tillsammans, men det är inte nog.
Sedan finns det situationer där ex. maken inte är troende, men hustrun har kommit till tro och vill följa Jesus och så bli döpt. Maken vill inte gifta sig, och kvinnan får då inte heller döpas. Många kvinnor får rådet av församlingen att antingen skilja sig från sin man (splittra familjen) eller att vänta för att se om maken någon gång i framtiden tar sitt förnuft till fånga. Men hon får under tiden då förbli odöpt och får inte ta del av brödsbrytelser eller annat, inte ens får hon ge ett vittnesbörd under församlingens sammankomster.

Det finns många andra regler i många församlingar som hindrar att människor att få döpas. Det kan handla om fel livsstil eller uppförande, och innan man får bli döpt måste man ändra på sig själv, allt med egen styrka försöka bli tillräcklig.

Traditionerna från många församlingar i Haiti, där många av Palavé-borna växt upp, sitter otroligt djupt rotade, och varje gång vi ska ha dop uppstår genast motstånd och frågor bland ett flertal. "Han kan inte döpas för han gör si eller så", eller "hon kan inte döpas för hon är inte gift", och det är svårt att försöka få dem att tänka förbi traditioner, och se på vad som egentligen är Bibliskt. Apostlarna döpte 3000 personer under en dag, samma dag som de kom till tro. Undersökte apostlarna  var och ens av dessa 3000 livsstil innan de döpte dem? Den etiopiske hovmannen såg vatten och blev döpt, bara en stund efter att han kommit till tro.

För många är kristendomen alldeles för mycket religion, och går ut på att du i egen kraft och styrka ska lyckas bli perfekt och rättfärdig. Och om du inte lyckas, ja, då har du tyvärr inte en chans.

Vi predikar, kom till Jesus, och då ska HAN hjälpa dig. HAN ska ge dig kraft och styrka att klara av de bördor du själv inte kan bära. Jesu egna ord var: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila".

Palavé är fast i ett religiöst träsk, och det är svårt för människor att förstå vad frälsning egentligen handlar om. Ingen kan med egen styrka frälsa sig själv, utan Jesus måste få sin plats i våra liv, i våra hjärtan och sinnen, och han är den ende som kan ta bort synd. Vi tror och vi blir döpta. Det är början på frälsningens väg.

10 personer ska döpas i Palavé den 25:e, och vi tackar Gud för besluten de har tagit att vilja följa Jesus, och vi ber att motstånd och idéer från andra inte ska få dem på villovägar eller att tvivla utan att de ska kunna få uppleva att steget de tar är det viktigaste de någonsin tagit, och att det får bli ett avgörande beslut för deras liv. Om vi väljer Jesus kommer han att ge oss styrka och förstånd att se vart hans väg går och att det är den enda för oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar