27 juli 2010

Inget skrivande på ett tag

Kommer inte att blogga på ett tag...Jag ska snart flytta ut till Palavé...(!)....har en massa att göra och är i princip aldrig hemma, och ute i Palave finns det inget Internet, tyvärr. Inte än i alla fall...

Skriver igen då det finns mer tid...kram!!

24 juli 2010

Igår

Så här såg dagen igår ut. Massor med regn och vattenfyllda vägar = trafikstockning. 
Vi trotsade sjöarna och åkte ut till Palavé där vi flyttade över saker från den gamla lokalen och till den nya. Ikväll kommer vi ha det första mötet i den nya lokalen! Efter arbetet satt vi utanför en Colmado och tog igen oss lite. En Colmado är som en liten affär där de säljer de nödvändigaste livsmedlen, och de finns i princip i varje gathörn.

På väg hem från Palavé träffade vi på María och hennes två döttrar på en av deras (nästan) dagliga promenader då hon är ute och tigger i olika områden. Vi har, tack vare gåvor från församlingen i Sverige, kunnat hjälpa henne med matinköp, och vi ska nu hjälpa henne med att betala hyran där hon bor då hon har svårt att klara det själv.

20 juli 2010

Igår

Igår blev en heldag iPalavé. Vår elektriker och killarna jobbade i den nya lokalen, och jag sprang runt och aviserade olika familjer om inskrivning vi ska ha på måndag. Det var in i vassen varmt, så det blev mycket vätska från Colmadon.

Neytiri släppte vi i Pelons hage, och hon hittade genast en vän...en gammal mager och ful hingst som jag inte alls gillar att hon umgås med! Litar inte på gamla magra och fula gubbar på fyra ben...


Sedan träffade jag Esther, och vi gick och hälsade på Yunior och alla hans tuppar, höns och kycklingar. Inte något jag gillar egentligen, har lite svårt för det mesta med fjädrar...men de har några riktigt snygga stridstuppar som alltid är kul att titta på.Malde majs..


Och nu idag kan ni inte gissa vad jag ska göra...Hehe,...någon?

18 juli 2010

Ikväll i Cañadan

La Cañada är egentligen en (förr grön och vacker) dalgång, och den har med åren befolkats kraftigt. Man har byggt sina egna små hus, av alla varianter, på alla ytor som gått att hitta, och det går nu inte att hitta ett endaste litet grässtrå. Genom hela dalgången flöt någon typ av bäck, och med åren blev det områdets sopnedkast och fylldes med sopor och stank. För en tid sedan lyckades man i alla fall få tillstånd och resurser att bygga över detta sopvatten, så nu har det blivit som en liten väg som ringlar sig genom området.

Utanför Clothildes hus utfördes detta arbete, och man satte även upp ett par bänkar, så nu fungerar det nästan som ett vardagsrum för de närmast boende. Det har också möjliggjort att vi kunnat ha möten lättare nere i Cañadan, då brist på yta varit ett problem.



Sebbe ledde mötet ikväll.

Den här pojken satt med hela mötet ikväll, och jag har nog aldrig sett ett barn från Cañadan så lugn och intresserad av en predikan som denne pojk. 

Just nu...

Sebbe försöker lära Sean om svenska seder....kaffe är livets källa.

Mer från arkivet..

Är inte den här bilden på Soila jättefin?

Kollar runt i arkivet



Neytiri när hon var bara en liten skit. Bilden påminde mig om vad fort tiden går....Nu är hon ca. 9 månader och är ju fortfarande ung. Folk tycker jag är konstig som inte har börjat rida in henne än....va?! Här sitter de upp på hästarna jättetidigt, rider dem innan de är färdigväxta och förstör deras ryggar. Inget jag skulle vilja göra med någon häst. Neytiri får vara en liten ouppfostrad liten unge ett tag till...

Saritos kor

Söndag fm

Trots regnet så kom nästan alla barnen idag till barnmötet. Hade förberett ett frågeblad tills idag om GT, NT, antal böcker i Bibeln osv, sådant vi håller på med i gruppen nu. Det var skoj, förutom att alla barnen har en så otroligt hög ljudnivå! Måste ju vara att de är vana från där de bor (i Cañadan) att alltid skrika vad de än ska säga och att aldrig låta någon annan tala till punkt. Är lite svårt ibland att få kontrollen över dem, men till slut hittar man sina vägar.

Sommarkonferensen har börjat i Stockholm, och jag satt och lyssnade lite nyss på ett missionsmöte där Pilgrimsfolket berättar om missionen de har i Rumänien. På församlingens hemsida kan man lyssna på de flesta möten i konferensen.

15 juli 2010

Hemma

Hemma! Har sprungit runt i Palavé och hälsat på hos folk, lämnat över ett betyg, tagit uppgifter på en annan elev och lite annat. Hälsade bla. på hos Niurka, en flicka som har hydrocefalus, alltså vattenskalle, och som är inskriven i vår eftermiddagsgrupp i skolan. Tyvärr gör hennes problem att hon knappt kan vara med alls i skolan då hon är rullstolsbunden och oftast mår dåligt. Men hon var glad idag, och lääängtar efter att skolan ska börja igen. Hoppas hon kommer att kunna vara med mer till hösten.

Var även hos Neytiri och de andra hästarna. "De andra" är fölet Fernando och hans mamma, som står hos Neytiri nu tillfälligt. Idag släppte vi ut dem på en liten bit mark som ligger bakom Marcelos hus, mer djungel än bete, men de är lyckliga bara de får stoppa något av färgen grönt i munnen.

Ah, hjälmen ni ser i bakgrunden är min. Men har typ aldrig använt den, för det är LÄSKIGT att köra motorcykel här! Trafiken är ett kaos, och motorcyklisterna råkar alltid ut för en massa. Men, jag ska köra lite oftare och vänja mig lite, är ju annars ett bra alternativ när man ska kortare sträckor.

Nu ska jag fixa lite här, ses senare! Kram

"Palave, palaveee!!"

Dags att åka ut till....gissa vart..! Palavéee...hehe. Har några ärenden där ute, och ska ta med mig Santa och Jessica hem som sov över här inatt. De passar på att hälsa på då de har sommarlov...

Ska ge dem frukost nu, havregrynsgröt! Hehe...de gillar det, sålänge de får hälla på så mycket socker de vill. Allt ska vara sött i det här landet. Vi höres senare..:)

Födelsedagspresent

Det här är missen som flyttade hem till mamma och pappa den 3:e juli, då han efter mammas födelsedagsfirande gick runt i gräset i trädgården och jamade vilt. Vi tog in honom, han visade genast att han hörde hemma i huset, och sedan dess har han stannat. Tre hundar och en liten försvarslös katt, hur går det? Jora, lite läskigt ibland (för missen då), men det funkar.

14 juli 2010

"Den som tror och bliver döpt, han skall bliva frälst"

Snart har vi dop i Palavé! Det är intressant men ganska svårt med dopfrågan bland de flesta dominikaner och haitier. I många församlingar runt om i landet döper man inte vem som helst som vill bli döpt, utan först ska man granskas och få undervisning under lång tid. Det kan handla om månader. För en del, år.

Är du inte legalt gift kan du inte bli döpt. Massvis med haitier, och många dominikaner, lever i landet utan identitetshandlingar, och har således svårt att legalt gifta sig. Andra har inte råd att gifta sig, då det för många fattiga är för stora utgifter, och därför lever väldigt många tillsammans, men icke legalt gifta. De lever som gifta, har barn och ett liv tillsammans, men det är inte nog.
Sedan finns det situationer där ex. maken inte är troende, men hustrun har kommit till tro och vill följa Jesus och så bli döpt. Maken vill inte gifta sig, och kvinnan får då inte heller döpas. Många kvinnor får rådet av församlingen att antingen skilja sig från sin man (splittra familjen) eller att vänta för att se om maken någon gång i framtiden tar sitt förnuft till fånga. Men hon får under tiden då förbli odöpt och får inte ta del av brödsbrytelser eller annat, inte ens får hon ge ett vittnesbörd under församlingens sammankomster.

Det finns många andra regler i många församlingar som hindrar att människor att få döpas. Det kan handla om fel livsstil eller uppförande, och innan man får bli döpt måste man ändra på sig själv, allt med egen styrka försöka bli tillräcklig.

Traditionerna från många församlingar i Haiti, där många av Palavé-borna växt upp, sitter otroligt djupt rotade, och varje gång vi ska ha dop uppstår genast motstånd och frågor bland ett flertal. "Han kan inte döpas för han gör si eller så", eller "hon kan inte döpas för hon är inte gift", och det är svårt att försöka få dem att tänka förbi traditioner, och se på vad som egentligen är Bibliskt. Apostlarna döpte 3000 personer under en dag, samma dag som de kom till tro. Undersökte apostlarna  var och ens av dessa 3000 livsstil innan de döpte dem? Den etiopiske hovmannen såg vatten och blev döpt, bara en stund efter att han kommit till tro.

För många är kristendomen alldeles för mycket religion, och går ut på att du i egen kraft och styrka ska lyckas bli perfekt och rättfärdig. Och om du inte lyckas, ja, då har du tyvärr inte en chans.

Vi predikar, kom till Jesus, och då ska HAN hjälpa dig. HAN ska ge dig kraft och styrka att klara av de bördor du själv inte kan bära. Jesu egna ord var: "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila".

Palavé är fast i ett religiöst träsk, och det är svårt för människor att förstå vad frälsning egentligen handlar om. Ingen kan med egen styrka frälsa sig själv, utan Jesus måste få sin plats i våra liv, i våra hjärtan och sinnen, och han är den ende som kan ta bort synd. Vi tror och vi blir döpta. Det är början på frälsningens väg.

10 personer ska döpas i Palavé den 25:e, och vi tackar Gud för besluten de har tagit att vilja följa Jesus, och vi ber att motstånd och idéer från andra inte ska få dem på villovägar eller att tvivla utan att de ska kunna få uppleva att steget de tar är det viktigaste de någonsin tagit, och att det får bli ett avgörande beslut för deras liv. Om vi väljer Jesus kommer han att ge oss styrka och förstånd att se vart hans väg går och att det är den enda för oss.

Love


Dubbelt upp

Tvehövdad kalv född.

Två hjärnor, två viljor...undrar vilken som styr kroppen? Hm!

13 juli 2010

Några bilder från ikväll i Palavé

[caption id="attachment_343" align="alignleft" width="640" caption="Här har vi mötena nu."][/caption]

[caption id="attachment_344" align="alignleft" width="640" caption="Här är den nya lokalen, som är under konstruktion."][/caption]

[caption id="attachment_345" align="aligncenter" width="533" caption="Lenz (elev) lillasyster är alltid med på mötena med sin mamma."][/caption]

[caption id="attachment_346" align="aligncenter" width="529" caption="Försökte ta ett kort med Caroline efter mötet ikväll, men hon var nog lite väl sprallig för fotografering..."][/caption]

12 juli 2010

Hösten snart här

Glömde ta bilder i lördags som jag skrev om, så det får bli nästa gång!

Idag har vi som en stor avskärmning satt upp en stor presenning mitt i det (ännu ofärdiga) husbygget i Palavé, och vi planerar sätta upp fönster i alla fall i den delen av huset så att vi kan börja ha  mötena där så snart som möjligt. Ännu är bara grundfärgen målad, och det är en hel del att fixa, men vi vill börja använda huset, och allt som behövs göras få ske med tiden och då det går.

Skrev även en liten inventarielista idag på skolmöbler och annat som hör till skolan. Fyra kvinnor kom under morgonen förbi där vi var och ville skriva in sina barn, och vart jag än går i Palavé möter jag människor som vill skriva in sina barn i Comunidad Maranatas skola. Man förstår dem. Det är dyrt för de fattiga att ha sina barn i skolor. Uniformer som ska betalas, allt skolmaterial, och till och med när de gör ett prov måste de betala för det. Det är svårt att säga nej till alla dessa som frågar, men vi är ganska begränsade och kan inte ha alldeles för många barn. Det är ett svårt jobb ibland att välja ut de som man tycker har störst behov av hjälp. Man skulle ju vilja skriva in hela Palavé egentligen!

Troligtvis kommer vi åka till Baptiste ganska snart framöver för liknande ärende. Berno åkte dit för några dagar sedan, men blev sjuk då han kom dit och kunde inte göra något. Läskigt att åka dit ensam och ligga där långt uppe i en Haitisk bergsby och vara sjuk! Nej, framöver åker vi inte ensamma. Som sagt åker vi dit snart, och det är för att hjälpa några handplockade barn med inskrivning i skolor där uppe och med alla avgifter som tillkommer. Som jag skrivit om tidigare är det massvis med barn där uppe som inte går i skola pga fattigdom.

Ibland undrar jag hur länge vi kommer att kunna arbeta med det vi gör, och hur långt kommer vi att kunna sträcka oss? Hur ser framtiden ut för skolan i Palavé? Är ju ingenting man kan förutspå, så vi får ta en dag i taget och göra det som går nu. Jag tror och hoppas på att vi ska kunna utvidga arbetet med barnen ännu mer i framtiden.

Citat

"Många citat dyker upp om och om igen. Endast namnen under växlar."

/Vero

Pratade precis...

...med Nahdja! Miss you fea!!

10 juli 2010

Dags att...

...göra sig i ordning för att åka till möte i Palavéee! Vad har hänt sista dagarna då? Det vanliga, plus att vi nu är mitt uppe i planering för husbygge, flyttningar, inskrivningar av barn, skolstart, barnmöten och annat.
Ska försöka ta lite bilder ikväll på mötet och lägga ut här sedan. Ses senare!

It´s back!

Yeeeey!!

8 juli 2010

Frånvaro

Det kommer vara såhär segt med inlägg ett tag, tills Internet fixar sig hemma igen. Irriterande, men sånt är det...ingen ordning på någonting. Kommer skriva mer sen då allt fixas.

6 juli 2010

Igår

Igår åkte vi till Constanza! Läs här om resan. Nedan följer några bilder. Håll med om att det är vackert!

Här hade ett fordon troligtvis kommit för fort i en kurva.






4 juli 2010

Första barnmötet

På grund av allt regn som varit senaste tiden har vi inte kunnat ha barnmöte förränn nu, så idag hade vi den första samlingen med de 20 inskrivna barnen från området härintill som kallas "La cañada". Ilennia kom förbi och hjälpte mig också, och sa att hon är gärna med och hjälper till framöver. Hon har varit med mycket förr, och hon är duktig, så det känns bra! Idag hade vi endast en kort introduktion, och vi sjöng en stund och fikade.

3 juli 2010

Nu har mamma firats

Mamma fyller år idag, den 3:e juli, och vi har precis firat henne med mat och tårta. STORT GRATTIS mamma!!

Hundtand

Idag hade vi läkarmottagning i Palavé och det kom ganska mycket folk. Den här flickan var där med sin mamma, och på halsbandet har hon en hundtand. En äkta tand som de tagit från en död hund....varför? Ingen aning, men gissar att det har med någon tro att göra. Kanske ska den beskydda henne?

2 juli 2010

Hårresande...

Skapa ANTI-CODETELGRUPP på FB?

Jag lyfter på hatten, slänger ut katten och skriver dagens inlägg i debatten. Där satt den! Eh....Mamma som försöker inspirera mig i skrivandet. Kom precis hemifrån, har ännu inget Internet. VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ CODETEL?!