24 maj 2012

Barnen sjunger!

Skolavslutning!

Så var denna termin över! Skolavslutningen hade vi i Las Palmas dit hälften åkte med mig i bilen och andra hälften (de större) åkte med Sean och Soila kommunalt.
                                                                  Äntligen sommarlov! Emanuel

                                          Vild (!!!) lek på gården....i värmen. Kul för dem i alla fall...:)
 
                                                                   Stafett

                                Sen kom "bananen"(Nahdja) på besök och delade ut godis och showade!


Senaste dagarna...

...har vi haft fullt upp. Lägger upp lite bilder här snabbt.,...Nu ska vi iväg på skolavslutning!

Bild från samlingen vi hade med föräldrarna i tisdags

                                                   Nye presidenten Danilos tack till folket

                                                  Mötet från i tisdags i Palavé
                                         Igår blev vi som icke-registrerat center hastigt inkallade till ett möte med        Skolverket här nere för att prata om hur vi bör fortsätta och vilka krav som ställs.

22 maj 2012

Betyg

Sitter och skriver betyg för brinnande livet....I skolan intill har de lektion. Theresias klass tittar på en dokumentär om världen och eleverna är minst sagt fascinerade av vad som faktiskt finns bortom den här lilla ön. Många har inte ens koll på ön, utan Palavé är det stora, och har man rest till Hato Nuevo (några km bort) så har man kommit riktigt långt. 
I em. ska vi dela ut betygen samt träffa föräldrarna. 8 stycken ska gå vidare i den kommunala skolan till hösten, vilket är sorgligt, man kommer ju att sakna dem! Idag kom Chislin, en före detta elev, och hälsade på med sin lillebror Walken, också en före detting. Det kryllar snart av dem, barn som har pluggat här och som man sedan ser växa upp. Roligt!

21 maj 2012

Hej då, Hipólito

Dagen till ära så skriver ja med lila. Grattis till Danilo och alla som blev såhär glada (bilden) över att PLD tog hem vinsten! Vann rätt parti? Därom tvista de lärde...Hipólitos anhängare är mindre glada, och Hipolito själv, allas vår "pappa som kommit tillbaka"...ja, han fick gå igen. Se fué papá!

 Idag var vi inne i stan en sväng och träffade André, vår vän sen många år tillbaka. Han blev sjuk i polio när han var riktigt liten och har suttit här på El Conde, gågatan i stan, och tiggt i ca. 30 år nu.
Nu ska jag fylla i betyg som några av eleverna ska få imorgon, de som ska gå vidare nästa läsår i den kommunala skolan. Vi ska också ha föräldramöte imorgon och samtala med varje förälder om deras barn och om hur det går för dem. Flera av barnen ska vi erbjuda extra läs - och skrivträning under sommaren, de som har störst koncentrationssvårigheter och problem med att hänga med. Många lever i svåra familjeförhållanden och andra sociala problem som präglar hela deras liv och då också tiden de vistas i skolan. Genom att ha klasser med få elever ökar deras chanser att kunna ta det lugnt och koncentrera sig, men ett flertal av dem behöver ändå extra hjälp.

20 maj 2012

Palavé just nu


Det är lugnt i Palavé. Ingen musik, ingen alkohol (förbjuden idag pga valet) och vid Colmadon sitter man och spelar domino.

                                                  Träffade på Soila under promenaden.

På väg hem till några av Seans släktingar

                                             Estrella och Génesis......två av hans fina systrar!

                  Guanabana.....vet inte vad frukten heter på svenska. Man brukar göra juice av den.
         
                                       Seans lillebror Fernando och syskonbarnet Yejensi.

På vägen hem träffade vi på en liten granne

                                                                   The housewives på vår gata



Valdag

Medan de i Las Palmas jagar råttor...(http://skriverier-karin.blogspot.com/) och resten av landets invånare står på kö vid valurnora så spanar jag in den här ödlan här ute i Palavé....som är ovanligt stor, men fick ingen bra bild eftersom den direkt försökte springa iväg när den såg stora mig...


 Passar på att tvätta då vi fått en solig morgon efter allt regn


Och medan hans fru springer runt och fotar ödlor får Sean stå i köket....Allt är som det borde vara..:)


19 maj 2012

Det fortsätter


Vissa av oss diggar regnet...




Lördag fm.

Idag hade vi planerat evangelisation inne i stan, på gågatan El Conde, men såklart så öser regnet ner och såklart så gick bilen sönder precis idag. Annars på planeringen har vi skolavslutning på torsdag, och mycket mycket snart resa till Baptiste, Haiti. Presidentvalet är på söndag, så innan dess är det bäst att ligga lite lågt på vägarna.....Politik här liknar lite mer sport där man håller på sina lag och tävlar om vem som kan föra mest oväsen, vem som kan stoppa upp mest trafik, vem som dricker mest och vem som kan dra upp högsta volymen på stereon...:)

Vem vinner då? Ska de "fattiges president", Hipolito, göra comeback eller ska Danilo få ta över efter nuvarande kollegan Leonel och fortsätta med uppbyggnaden av staden? Det är två helt olika kandidater som tävlar om makten, med helt olika politiska inriktningar, som jag har förstått det. Hipolito var president år 2000 och försökte ställa in sig hos den fattiga majoriteten,  men körde tydligen hela landets ekonomi i botten, medan nuvarande partiet, som är Danilos parti, har satsat på den tekniska och infrastrukturella utvecklingen, vilket å andra sidan medfört att de fattiga förblivit sådana och de rika fått det bättre.

Personligen tror jag inte att någon av dessa 2 kandidater kan få bukt med det som är landets största problem, korruptionen. Så länge den fortsätter att sitta så djupt rotad som den gör, finns det ingen president som har den makten eller möjligheten att gå till botten med den.

Nu har vår underbare mekaniker och vän Hector har varit här och mirakulöst helat bilen! En liten kabel som lossnat......att man inte kan upptäcka sånt själv.

På återseende




15 maj 2012

Möte i Palavé just nu!

 Jeremias på väg in till möteslokalen i Palavé
                                                             Silvana och Tess
                                                       På väg till mötet
                                                                  Jeremias

Längtar lite tillbaka...

...till svalare breddgrader...:)



Utvärdering

Utvärdering idag med prov. Har suttit hela förmiddagen med Nadjas elever, en och en, för att se vilken nivå de befinner sig på för att se hur vi går vidare nästa läsår. Imorgon blir det med Tessas grupp, som ligger på en högre nivå. Nästa läsår blir spännande, nya projekt på G!