31 jan. 2011

Söndag

Började fixa här på bloggen men fick avbryta mitt i, så det ser lite kaotisk ut just nu....men ska ordna det så fort jag hinner. Hoppas ni alla mår bra!

22 jan. 2011

Bibeln

Inledde idag en serie lektioner med Bibelkunskap som vi kommer att ha en timme varje lördag. Bara hälften av barnen dök såklart upp första gången, som det brukar vara här, men de som kom var från vänster: Luisito, Carlos, Esteben, Santa och Jessica. Dålig bildkvalitet ja, det vet jag redan. :)

16 jan. 2011

Ovisshet

Idag slår vi upp skoldörrarna igen efter lovet, efter ett kort lov men där mycket har hunnit hända i de haitiska barnens liv och tillvaro. De tillhör nu ett ännu mer förföljt och förtryckt folk, ett folk drabbat av olyckor, ett som fallit men som man fortsätter att trampa på. I media, på gatan och vart som helst. De ska helst ut allihopa. Hela bunten.
Hur kan ett land som detta agera så omänskligt och förtryckande  mot sina grannar och medmänniskor? Saker som är svåra att greppa, och då ännu svårare för ett barn att förstå.  Jag ser barnen här ute i Palavé och undrar hur deras framtid kommer att se ut. Finns det någon alls?


15 jan. 2011

14 jan. 2011

Ingen går säker

17 -årig haitier, född i Dominikanska Republiken, upplockad på gatan och förd till gränsen till en total ovisshet. Läs här. Förföljelsen av haitierna trappas upp mer för varje dag.

9 jan. 2011

Något av det svåraste med att leva så nära inpå fattigdomen är att alltid möta och se barn som far illa på olika sätt. Det finns så otroligt många sönderslitna familjer.  En av de stora bovarna är alkoholen. Alkoholen förstör harmoni i hemmen, den skapar våld och de pengar som skulle gå till mat en dag gick till alkohol. Barnen är de som alltid får ta smällarna i alla situationer där vuxna har problem med varandra. Barnen ska infinna sig i allt och stå ut med allt, och sedan blir man förvånad när ett barn börjar säga ifrån, på sitt sätt, genom att ex. bli upprorisk.

Ibland blir man stående, helt handfallet inför en situation utan möjlighet att kunna göra något. Haitiska barn har dessutom en mycket oviss framtid framför sig. De lever utan identitet i ett land där man just nu arbetar febrilt med att driva tillbaka så många haitier som möjligt till Haiti, där det som väntar dem är en ännu större misär med arbetslöshet och kolera. Du kan gå på gatan en helt vanlig dag, och helt plötsligt blir du fasttagen, och har du inga identitetshandlingar på dig blir du uppsvingad i en transport varav de kör dig direkt till gränsen och du har ingen möjlighet att ens åka hem först för att meddela din familj om vad som sker. Du bara forslas bort. Bort från ditt hem och din familj, till ovisshet och många gånger till ett land där du inte har någonting, där du inte vet vart du ska ta vägen. Familjen hemma börjar ana att något hänt i och med din frånvaro och har du tur lyckas du kontakta dem.

Länk

SvD skriver om Haiti ett år efter jordbävningen.

6 jan. 2011

Fiesta de palo


Intensiva afrikanska trumrytmer ljuder över hela gatan. Grannen har en "fiesta de palo", en sk. dominikansk katolsk voodoofest. En märklig uppblandning. Rytmerna och dansen står för deras afrikanska och europeiska ursprung, och samtidigt har man tagit in den haitiska voodoons åkallan på andar och helgon. Man ropar i intensiva sånger på ärkeängeln Mikael, och ibland hör man namnet Belial (en slags demon). "Mikael är här!" hörde jag hur de ändrar sin sångtext när jag gick förbi för en stund sedan. Alkoholen flödar och folk kommer in i en slags extas, och någonstans bland gruppen av människor som är samlade till denna katolska voodoofest står även ett altare.

Carmen, vår granne, berättar att de ropar i timtal på helgonen, och sedan är det alltid någon som blir besatt av någon ande, och ibland händer otäcka och otrevliga saker. Man tror egentligen på Gud, men han är en passiv Gud, så därför kallar man på helgonen och andra andar som ska tala till människorna genom den människa han besitter.

Det är verkligen inte en kamp mot kött och blod.  Palavé är ett mycket speciellt missionsfält som vi har fått i våra händer och människorna, både haitier och dominikaner, lever under enorma religiösa ok vilka främst är katolicismen och voodoon. Det är inget man bara kan slänga av sig på en dag och byta livsstil. Sedan barnsben får man allt introducerat för sig och det är en enorm kamp för den människa som försöker ta sig ur sin religion och sina traditioner. Då jag gick förbi hos grannen fick jag till min sorg se ett ungt par mycket delaktig i festen, ett par som för en tid sedan hade tagit steget, lämnat sin religion och överlämnat sina liv åt Jesus. Paret beslutade sig för att döpas, men där började den verkliga kampen. Då vi vill bekänna vår tro på Jesus inför världen blir angreppen från olika håll så otroligt uppenbara. Paret slutade komma till sammankomsterna och återföll i sina gamla liv.

Människorna som bor här i Palave är alla på något sätt fast i dessa religiösa klor som vägrar släppa dem. Barnen får lära sig sedan de är små om olika sorts häxor som finns och vad man ska göra för att skydda sig mot dem. Man lär sig hur man ska skydda sig mot andar som vill inta ens kropp (speciellt mitt på dagen då du inte har någon skugga. Det betyder att du är tillfälligt själlös och ett lätt byte för andarna), och man är ständigt misstänksam mot sina grannar då allt dessa vill är att göra en ont. Det är inte bara en religion för människorna utan mer en livsstil vilket gör det så mycket svårare att nå fram till dem, att få dem att släppa på saker, få dem att förstå att de inte behöver hålla på med allt sådant för den enda vägen är Jesus. Även bland kristna ser man vidskepelser och tro på många olika övernaturliga ting som ej är bibelförankrade.

Bed för Palavé och människorna som behöver uppleva Jesus i sina liv och bli befriade.

El día de los reyes magos

Idag, den 6:e Januari, är det "de vise männens dag", eller "el día de los reyes" som vi säger på spanska. I stora delar av den spansktalande världen firas denna kyrkliga dag med att man ger varandra presenter, speciellt till barnen. Igår var det kaos i affärerna då folk sprang runt i det sista och köpte leksaker, och idag får man sina "reyes" (kungar). Dagens syfte är egentligen att påminnas om dagen då de vise männen följde stjärnan och leddes till det lilla Jesusbarnet, men jag tror knappt att det är många som relaterar till detta idag. Det har mest blivit kommers, som med julen.

Den 12:e januari...

...har det gått ett år sedan jordbävningen. Läs på www.haiti.do

4 jan. 2011

Träna



Har fått en pilatesboll, så nu är det väl bara att sätta igång då med träning....Igår spelade vi lite tennis, det var faktiskt grymt roligt! Jag tränar för lite, men nu ska det bli bättring - har jag tänkt i alla fall. Har svårt att träna om jag inte gör något som känns kul. Att springa ex. är inte min grej...då föredrar jag att lägga ner. Orka liksom...:p Det blir väl så på gamla dar...annat var det när man var ung och stark...:)

Voodoo

Världen idag: Missionär kritiserar voodooutställning.

Så här ser en del av Etnografiska museets internationella vandringsutställning ”Vodou” ut. Just nu är utställningen i Berlin, men den 12 februari 2011 öppnar den i Stockholm. Foto: Jonathan Watts/Etnografiska Museet

Mer om Haiti på www.haiti.do

3 jan. 2011

Liten tillbakablick...

Året 2010 har varit händelserikt. Det inleddes med att vi invigde den nya skolbyggnaden ute i Palave.

Under 2010 arbetade vi också med en grupp barn i skolan med olika handikapp. Esther var deras lärare.


Under året färdigställdes och invigdes också den nya möteslokalen i Palavé.

Vi kunde köpa in denna jeepen under våren då den är bättre för vägarna ut mot Palave, och resor till bla. Baptiste och andra platser i Haiti. Här fraktade vi dopbaljan ut till Palave där vi hade dop i juli månad. Nedan ser vi 6 dopkandidater, bland dem Jessica som det skrivits mycket om under åren.
Under sommaren arbetade jag varje vecka med en grupp barn i Las Palmas där jag bodde då. Vi studerade Bibeln och framför allt Jesu liv.

Att 2010 var ett katastrofår för grannlandet Haiti är det ingen som missat. Året inleddes med jordbävningen som tog 230 000 människors liv och gjorde 3 miljoner hemlösa. Vi åkte dit och hjälpte med vad vi kunde. En droppe i havet.

Ett flertal resor gjordes till huvudstaden Port au Prince, men sedan började vi också besöka bergsbygden Baptiste där vi fått många kontakter. Ett missionsarbete inleddes där vi framför allt har kunnat hjälpa stora grupper med barn med deras skolgång. Vi fick också kontakt med en läkare på platsen och kunnat åka dit med mediciner och andra läkemedel. Min första resa till Baptiste i Juni månad:

Katastroferna fortsatte och så kom Koleran för några månader sedan. Gränserna stängdes och vi har inte kunnat åka dit på ett tag. (lånad bild)

I Palave har ett nytt husbygge inletts. Det är ett hus till en gammal kvinna och syster i församlingen som heter, eller kallas för, Madam Luis.  Hennes eget hus är i princip rasfärdigt.

Andrea gifte sig i november!Ännu ett år har vi kunnat har läkarmottagningar ute i Palave varje månad. På bilden doktor Doris med sina medhjälpare Yari, Ilennia och Yari. Berno skapade i början på året i all hast en enkel traktat med inbjudan till möten och vi  gick ut  i grupper i olika områden i Palave och Las Palmas och sjöng och inbjöd.
Åkte till havet med Carol, Jessica och några fler barn....de bor på en liten ö, men det var första gången de såg havet och de var helt förundrade över den stora "floden"



Vi fick många besök från Sverige under 2010!

1 jan. 2011

1 Pet 2:9

Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus.

GOTT NYTT ÅR...

Vi tillbringade kvällen med mat, spel och godis. Allt i det lugna medan gatorna var allt annat än lugna. Jag läser 18 döda i trafiken och 58 skadade, och fortfarande idag (kl 14:10) är gatorna fulla med människor som dricker. Inget roligt.

Nu ska mitt nya friska och sunda 2011 börja...bla bla...Nej, men vi ska strax åka till Miradorparken och motionera lite. Jag är väldigt otränad så vi får väl se hur detta ska gå. Men nånstans ska man ju börja...