31 dec. 2010

2011 soon...

Gott nytt år till er alla! Här har vi dock några timmar kvar, klockan är 21:20. Inga raketer blir det, allt sånt förbjudet....fast det brukar ju vara en och annan som trotsar det. Sebbe, Nadja, Sean och jag har ätit mat, spelat spel, ätit godis och bara haft det mysigt...inte så säkert att gå ut på gatorna en sådan här kväll. Hoppas ni får ett bra år 2011!! Kramar till alla!!

Brott mot mänskliga rättigheter

Så fick haitierna i de hotade områdena i Santiago fly. För er som kan spanska, läs här. "Junta de vecinos", en grannsämja, beslutade sig för några dagar sedan att med hot om våld driva ut de haitier som bor i deras områden, pga deras störande beteende. Hoten räckte, och haitierna bröt upp och lämnade frivilligt områdena. 

30 dec. 2010

Grannen röker en gris

Den ska hänga där hela natten, sen imorgon säljer han....på nyår är det många som äter gris.

Snart 2011

Dagen före nyårsafton = helkörigt på stan. Var ute med Sean till Megacentro (ligger på andra sidan stan) och letade efter några saker att köpa. Men fy vad jobbigt att trängas och inte hitta något av det man söker...Nej, skönt att komma hem!

Nu är det möte om en stund här utanför. Hör av mig senare....eller imorgon..:) Spelar ju ingen roll, i Sverige ligger ni väl ändå och sussar nu...ni lever i  min framtid.

29 dec. 2010

Jul med alkohol

Iförrigår dog en man här uppe på gatan. Han stod på trottoaren och blev plötsligt påbackad av en buss. Busschauffören var full, som de flesta under julfirandet, och visste helt enkelt inte vad han gjorde. Men mannen dog, och lämnade sin gamla mamma, som han bodde hos och tog hand om, ensam.

Dödssiffrorna var höga under julen, och de flesta av trafikolyckor, och därav flera hundra skadade också.

28 dec. 2010

Silvana

I mitten ligger Silvana och gosar med ett grannbarn utanför sitt hus här i Palave. Silvana går i min skolklass där hon tillsammans med en grupp andra barn från Palave får alfabetisering. Hennes storebror, Luisito, och storasyster, Santa, gick även de i vår skola för ett par år sedan. De lärde sig läsa och skriva, och var sedan redo att skrivas in i den kommunala skolan. I den skolan är det annars mycket svårt att lära sig sådant, och bara de mest intelligenta barnen, eller de som har föräldrar som hjälper dem extra hemma, lär sig att läsa och skriva. Den kommunala skolan är ett rent kaos.  I och med att Silvanas syskon började studera i församlingens skola började även deras mamma att besöka våra möten, och efter en tid fick hon uppleva Jesus och är nu frälst. Det ena leder till det andra. Delfina, som deras mamma heter, tog sedan steget och ville döpas, och även Luisito ville bekänna sin tro med dopet. Alla de tre barnen kommer alltid till våra möten, de är de mest trogna deltagarna. Flera andra av våra syskon i församlingen är även de föräldrar till barn som studerar eller har studerat hos oss, och det är fint att se hur Gud arbetar då barnen får vara vittnesbörd för sina föräldrar så att dessa sedan kan ta emot Jesus i sina liv, förändra destruktiva atmosfärer i hemmen och sedan också förmedla vidare sin tro till andra.

Följ utvecklingen...

...i Haiti på www.haiti.do

Haitier inte välkomna

Taget från www.haiti.do;

"- På måndag ska haitierna ut!
Grannar i Dominikanska republikens andra största stad Santiago har gemensamt beslutat att de på måndag (3 jan) med våld ska tvinga haitier som bor i deras områden att flytta därifrån. Man beskyller haitierna i området för alla slags brottsliga handlingar som begås och även för att använda skolgårdar och andra mer eller mindre offentliga platser som toalett. Enligt Listin Diario är både grannar och haitier utrustade med vapen. Tidningen kontaktade migrationsmyndigheterna där en anställd efter att ha utlovats anonymitet sa att situationen är mycket farlig, och att han inte utesluter att myndigheterna kommer att vidta åtgärder för att undvika en sammandrabbning."

25 dec. 2010

25/12

Snodde en bild från mammas blogg; (julbaket från dagen före).

Såhär bakar man kokoskakor i Santo:
1. Hämta en bror och en machete.
2. Skicka upp bror med machete i en kokospalm.
3. Be honom slänga ner en kokosnöt. Skala den och gröp ur kokoset.
4. Riv kokoset med rivjärn.
5. Baka kakan. MYCKET godare än kokos från affären!



Julafton var hur mysigt och svenskt som helst! Mamma lagade underbar julmat, vi åt kakor och godis så vi storknade och så kom tomten som pricken över i:et...Seans småsyskon var med också, Elisabeth och Jean-Carlos. Blev mycket nytt för dem! Hoppas ni också fick en fin jul!!

24 dec. 2010

Julafton idag

Vill önska er alla en riktigt GOD JUL!

Bloggen har legat nere ett tag, och det finns olika orsaker till detta. Vill skaffa en kamera som tar bilder som man kan titta på utan att behöva kisa, och så vill jag hitta lite mer inspiration. Beundrar de bloggare som kan hålla igång sin blogg dag ut och dag in....själv fungerar jag tyvärr sådan att jag endast kan skriva då jag får inspiration, då jag inte har stress över andra saker osv. Som nu då....nästan. Det är ju julafton, så jag tog mig själv lite i kragen...:)

Jul ja. Här har vi lite ovanligt kallt, men fortfarande tropiskt klimat då. Det ÄR svårt att skapa julstämning, i alla fall den stämning man har växt upp med från Sverige. För här finns det ju, men den är en annan, av annat slag. Musik från alla håll, dock ingen julmusik, utan det vanliga - bachata, merengue, salsa, regueton...osv. (Allt av det normala med lite extra volym och extra kvantitet), barn och ungdomar som står utanför din dörr klockan 2 på natten och skramlar med olika plåtinstrument och "sjunger", och inte ger sig förrän de får en slant, vägarna fulla med folk kvällstid som dricker och dansar...ja, listan kan göras längre. Och så droppen - på SVT sänder de Kalle Anka live, men så står det såklart att "vi kan inte visa detta utanför Sverige".

Jag ska inte klaga, för vi firar vår svenska jul mitt i detta. Igår hade vi julbaket hemma hos mamma, och idag blir det allt som vår svenska tradition bjuder. Gröten, maten, granen, tomten (?), etc...:)

Ha en trevlig helg!! Kramar till er alla!

13 nov. 2010

Andrea & Lazaro

Carol

Vi har nyss varit hemma hos Andrea på hennes och Lazaros bröllop! Lägger upp lite bilder snart. Soila och Caroline var här nu också...Carol är överlycklig att hon har en lillebror i mammas mage...

9 nov. 2010

Julstämning

Mysighetsgraden har ökat lite här hemma efter ett besök på IKEA. Lite småsaker som piffar upp och ger en stark Sverige-känsla, såhär inför juletider. Jul, jul...Hur mycket man än försökt genom åren så är det omöjligt att på konstlat vis till hundra procent kalla fram den svenska julatmosfären på en ö i Karibien. Man köper gran, dock av plast, man byter ut dukar mot små juldukar man haft nedpackade i en resväska där allt juligt från Sverige ligger och väntar hela året, man lagar till så gott det går den svenska julmaten till det svenska julbordet och man klär sig lite extra varmt, för att försöka öka myshetsfaktorn ännu. Till stor grad kan man lyckas, men inte fullt ut. Granen luktar fortfarande plast, och det är på intet vis mysigt att klä på sig varmt i tropisk värme. Och så snön då....men den hade ni redan räknat ut.

MEN något som jag är positivt överraskad av är jultomtens flexibilitet i sitt resande över jorden...:D På samma dag besöker han alla dessa världsdelar, länder, städer och små landsbygder och räddar julen.

...och en till. Sorry, ni som inte klarar av graden av gulligt i denna blogg kan ju blunda..:)

Fler...

Neytiri och Niinaaaaa....

2 nov. 2010

Och så tar vi nästa...

Nu har det regnat så mycket hela eftermiddagen så jag funderar på om det är dags att bygga en båt snart. Orkanen Tomas, som blev en storm, men som enligt meteorlogerna ska bli orkan igen, är det som ger oss detta regn, när han susar förbi ute i havet, för att sedan ta kurs emot Haiti. Stackars Haiti. Det tar verkligen inte slut. Och som jag skrev tidigare då koleran kom: varför?!



Här ser ni Tomas och hans väg......och vändning uppåt. Såklart.

Uj, läser i en dominikansk dagstidning att en tioårig flicka fött en bebis i Spanien. Båda mår bra just nu, enligt läkarna, men det finns stora risker under barnets första levnadsår. Pappan är tydligen också minderårig, och enligt en annan tidning är flickan från Rumänien, och hennes farmor/mormor förklarar för media att i deras land är detta vanligt.
Minns för en tid sedan då man läste om nioåringen i Brasilien som blivit gravid med tvillingar, och hur den Katolska kyrkan bannlyste både flickan och hennes mamma, då mamman tagit beslutet att abortera, då både flickans liv och tvillingarnas var i fara. DET var en intressant story, och som abortmotståndare ställs man inför många kluriga frågeställningar...

Nu ska jag leta fram brädor och spik. Vi höres!

31 okt. 2010

Haiti

Ny sida! www.haiti.do

Läs även HÄR om senaste besöket i Baptiste och situationen där.

29 okt. 2010

Suheidy

Träffade fina Suheidy idag, som jag inte träffat på x antal år, och det var jätteroligt! Vi bodde tillsammans under några år när vi var små, och sedan har våra liv gått skilda vägar, så det var jättekul att ses och prata minnen !

Sen träffade jag Guelo en stund. Han har nån slags äggförsäljning...

26 okt. 2010

Kolera igen

SVD skriver idag om koleraepidemin;

"Haitis hälsodepartement meddelade att antalet smittade som vårdas på sjukhus har ökat med 270 fall mellan måndagen och tisdagen. Sammanlagt har 3 612 personer smittats.

Grannlandet Dominikanska republiken meddelade på tisdagen att landet delvis stängt gränsen till Haiti på grund av koleraepidemin."

På TVn här säger de precis nu att minst 300 har dött, och man arbetar mest nu med att få ut information till folket om hur man kan skydda sig, vad man inte bör göra etc.

25 okt. 2010

KOLERAN fortsätter att spridas

Det var varit lite fullt upp sista tiden, så bloggandet har fått halka efter. Just nu är mamma och pappa i Baptiste i Haiti. De har varit där sedan i lördags, och kommer hem på onsdag. Pappa ringde nyss och berättade att koleran nu nått dit, att flera insjuknat. Det är så hemskt allt som det haitiska folket får utstå. Ett av världens fattigaste länder som ska drabbas av än det ena, än det andra....Jordbävningar som förstör deras hem och tar livet av familj och vänner, sedan av detta blir de hänvisade att bo i tältläger där de får leva under omänskliga förhållanden, varefter regnen kommer och förvärrar allt....och som om inte det räckte så bryter en koleraepedemi ut! Varför?!

Koleran sprids otroligt fort, och jag läste för några timmar sedan att över 3000 är smittade varav flera hundra döda. Regeringen här i Dom. Rep. pratar om åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids hit till landet. Kanske de stänger gränserna? Koleran är ju en diarrésjukdom som smittar genom mat och dryck, så man måste vara jätteförsiktig.

mammas hemsida finns det att läsa mer om arbetet i Baptiste, om de människor vi träffa där och de behov som finns.

10 okt. 2010

Nu..

Neytiri går i hagen precis intill..I det vita huset bor jag, till höger är skolan och till vänster skymtar möteslokalen, även vit. Sean hjälper mig att rita en Afrika-karta..

Palavé igen

Hemma i Palavé igen! Igår em kom de hem från Haiti, och nu väntar jag på att mamma ska skriva lite mer om resan och lägga upp bilder. Baptiste är ju egentligen en spännande plats då det är så avlägsnat från civilisationen, och inte mycket har hänt under de senaste 50 åren.

Nu ska jag förbereda ett skolarbete för morgondagen. Vi har pratat om kontinenterna i världen, och ska lära oss mer om varje kontinent, så imorgon blir det Afrika! Geografi är verkligen kul..även om det är svårt att lära ut här, för många har ingen världsuppfattning alls. De som är födda här vet bara om Palavé.....och åker man riktigt långt, då åker man till Santo Domingo, och bortom detta någonstans finns Haiti, men där går världens gräns för många barn. Man skulle vilja ta med dem allihop ut på en jorden runt-resa...eller ön runt till att börja med i alla fall...:)

Ses senare!

8 okt. 2010

Barndom

Titta vilken gammal bild. Det är Sebbe till vänster, Tessan i mitten, Josen till höger, och den med ryggen till (som ser ut som en pojke) är jag. Fråga mig inte om håret. :)

Lyric by Keith and Melody Green

‎"I find it hard to just ignore, the murdered unborn children, Yes times have changed, but still God warns, you shall not take a life. I want
to save a life today, I want to keep one alive for my Father, Who will
avenge the blood! Of weak and helpless ones someday - whose lives are spilled out like water, Lambs in the slaughter, and each one is handmade by Jesus."

Kan tvingas att abortera

Läkaren Anders Löfström varnar för nytt EU - förslag...

"Ett nytt förslag från Europarådet kan tvinga vårdpersonal att utföra aborter mot sin vilja, skriver läkaren Anders Löfström."

Hemsk utveckling....men man blir inte ens förvånad längre.

7 okt. 2010

Längtan efter vinter...tillåtet?

Under alla år har jag alltid ogillat svenskt vinter, med hela mitt hjärta och hela min själ, och självklart då inte för dess skönhet, för finns det något finare än snötäckt natur? Utan för kylan och mörkret, som aldrig ger sig, som aldrig vill försvinna ... och såklart så är jag inte ensam om detta..:) Men så hittade jag den här gamla bilden som jag tog för några år sedan, och nostalgin vet inga gränser. Jag vill ha vinter! Snö...kyla...klä mig i lager av kläder och ta på mig ett par riktiga vinterstövlar och bara gå ut i den bitande kylan....jag mår nog inte så bra..:/
Jag vet att jag skulle tröttna efter en dag och vilja ha solen tillbaka, men det man inte har vill man alltid ha.

6 okt. 2010

Baptisteresa

Är hemma hos föräldrarna nu i Las Palmas och ska stanna här fram till lördag medan de åker till Haiti. Tillsammans med Magdalena ska de åka till Baptiste, bergsbyn dit vi har åkt ett flertal gånger och där vi har inlett ett missionsarbete. I Haiti är det obligatoriska avgifter i skolorna, så alldeles för många fattiga barn får aldrig chansen att studera, så nu i Baptiste har vi kunnat hjälpa 22 barn med inskrivning i skola, och deras skoltermin startar nu i dagarna.
Själv ska jag vakta hus, hundar och kaniner och vara lite husmor med matlagning och städning. Blir nog ganska lugna dagar...:)

5 okt. 2010

Idag



Sean jobbar just nu inne i lokalen med en vägg, och här ser ni grinden som nyligen satts upp samt dörr.

4 okt. 2010

Today

Carol var här tidigare, och Angel, Esthers son. Så fina!

Hej igen!

Känns som att dagen nåt sitt slut, och jag sitter här (på bilden) och funderar på lite allt möjligt. Det blåser friskt genom fönstret och molnen är riktigt grå, så det kommer nog ösa ner snart vilken stund som helst. Ute från skolan (ligger inpå huset) hör jag Esthers elever som fortfarande har lektion. Från möteslokalen (ligger också inpå huset) har de svetsat hela dagen, och håller fortfarande på att väsnas. De har satt upp grinden på uppfarten och några andra dörrar. Men NU kom regnet, så jag ska springa och stänga alla fönster...lägger upp några bilder om en liten stund bara...!

2 okt. 2010

Igår på El Malecon


Vi åkte med familjen till havspromenaden igår kväll. Hur mysigt som helst....tills det helt plötsligt började blåsa nåt extremt...Men skojj hade vi ändå! Sedan kom regnet, så vi drog till Pizzarelli och åt...efter att ha suttit i bilkö i en evighet. Men det var en mysig kväll!

1 okt. 2010

Åka ut med familjen

Idag hade vi en lite mer lek-dag i skolan, eftersom det är fredag och vi vanligtvis har idrott, men pga. regnet är det för lerigt ute. Men ungarna fick spela spel, måla, och pyssla med lite allt möjligt. Mysigt med sådana dagar ibland.

Nu ska jag göra mig i ordning för att åka in till Las Palmas där vi ska möta upp "the others", för att sedan åka ut en sväng någonstans tillsammans. Längesedan faktiskt vi gjorde det. Vi ses efteråt!

Igår...

Var söta Esther här och hälsade på. Jag vet inte riktigt vad jag höll på med....fotografen kanske minns.Detta gjorde jag till lunch. Faktiskt väldigt gott!

Regn och plastpåsar

Hejsan! Gårdagen såg ut ungefär som dagen innan, så jag hoppade över den...:) Men nu sitter jag här igen, i mitt bilsäte, och väntar på de små baaarneeen...Det duggregnar lite, så vi får väl se hur många som dyker upp. Om det regnar blir föräldrarna ganska förskräckta och skickar helst inte sina barn till skolan, ej heller går de ut själva, och det finns tom folk som stannar hemma från jobbet. Om kvinnorna tvunget måste gå ut sätter de på sig en plastpåse på huvudet, allt för att framför allt annat skydda sitt permanentade hår, resten gör inget. Hittade en liten bild;Ses senare!

29 sep. 2010

18:00 dominikansk tid

Nu har jag precis städat huset och fixat med lite av varje. Det har börjat regna igen...så trist, det har regnat varenda dag jättelänge, på grund av olika tropiska väder som far över övärlden. Försökte tvätta för två dagar sen, och först nu börjar den torka...hehe..hopplöst. Lite bilder från skolan idag;
Min före detta elev, Jessica, hälsade på mig i klassrummet idag. Hon gick sina första tre skolår hos oss, men kommer ofta och hälsar på. Bilden var tyvärr suddig så jag minimerade den lite..

Morgon!

Godmorgon världen! Sitter här i vår lilla soffa (bilsäte brukar jag kalla den annars...om ni ser förstår ni) och väntar på att klockan ska bli åtta. Det är hur soft som helst att bo helt bredvid skolan....behöver bara gå utanför dörren liksom. Nu fick jag kaffe av Soila...hur lyxigt är inte detta, hehe.

Idag ska jag försöka jobba en del med matematik med ungarna. De älskar matte...och jag förstår inte, för det var mitt absoluta minst omtyckta ämne då jag var liten. Men vi är väl alla olika....Bild från förra terminen

Vi