31 dec. 2010

2011 soon...

Gott nytt år till er alla! Här har vi dock några timmar kvar, klockan är 21:20. Inga raketer blir det, allt sånt förbjudet....fast det brukar ju vara en och annan som trotsar det. Sebbe, Nadja, Sean och jag har ätit mat, spelat spel, ätit godis och bara haft det mysigt...inte så säkert att gå ut på gatorna en sådan här kväll. Hoppas ni får ett bra år 2011!! Kramar till alla!!

Brott mot mänskliga rättigheter

Så fick haitierna i de hotade områdena i Santiago fly. För er som kan spanska, läs här. "Junta de vecinos", en grannsämja, beslutade sig för några dagar sedan att med hot om våld driva ut de haitier som bor i deras områden, pga deras störande beteende. Hoten räckte, och haitierna bröt upp och lämnade frivilligt områdena. 

30 dec. 2010

Grannen röker en gris

Den ska hänga där hela natten, sen imorgon säljer han....på nyår är det många som äter gris.

Snart 2011

Dagen före nyårsafton = helkörigt på stan. Var ute med Sean till Megacentro (ligger på andra sidan stan) och letade efter några saker att köpa. Men fy vad jobbigt att trängas och inte hitta något av det man söker...Nej, skönt att komma hem!

Nu är det möte om en stund här utanför. Hör av mig senare....eller imorgon..:) Spelar ju ingen roll, i Sverige ligger ni väl ändå och sussar nu...ni lever i  min framtid.

29 dec. 2010

Jul med alkohol

Iförrigår dog en man här uppe på gatan. Han stod på trottoaren och blev plötsligt påbackad av en buss. Busschauffören var full, som de flesta under julfirandet, och visste helt enkelt inte vad han gjorde. Men mannen dog, och lämnade sin gamla mamma, som han bodde hos och tog hand om, ensam.

Dödssiffrorna var höga under julen, och de flesta av trafikolyckor, och därav flera hundra skadade också.

28 dec. 2010

Silvana

I mitten ligger Silvana och gosar med ett grannbarn utanför sitt hus här i Palave. Silvana går i min skolklass där hon tillsammans med en grupp andra barn från Palave får alfabetisering. Hennes storebror, Luisito, och storasyster, Santa, gick även de i vår skola för ett par år sedan. De lärde sig läsa och skriva, och var sedan redo att skrivas in i den kommunala skolan. I den skolan är det annars mycket svårt att lära sig sådant, och bara de mest intelligenta barnen, eller de som har föräldrar som hjälper dem extra hemma, lär sig att läsa och skriva. Den kommunala skolan är ett rent kaos.  I och med att Silvanas syskon började studera i församlingens skola började även deras mamma att besöka våra möten, och efter en tid fick hon uppleva Jesus och är nu frälst. Det ena leder till det andra. Delfina, som deras mamma heter, tog sedan steget och ville döpas, och även Luisito ville bekänna sin tro med dopet. Alla de tre barnen kommer alltid till våra möten, de är de mest trogna deltagarna. Flera andra av våra syskon i församlingen är även de föräldrar till barn som studerar eller har studerat hos oss, och det är fint att se hur Gud arbetar då barnen får vara vittnesbörd för sina föräldrar så att dessa sedan kan ta emot Jesus i sina liv, förändra destruktiva atmosfärer i hemmen och sedan också förmedla vidare sin tro till andra.

Följ utvecklingen...

...i Haiti på www.haiti.do

Haitier inte välkomna

Taget från www.haiti.do;

"- På måndag ska haitierna ut!
Grannar i Dominikanska republikens andra största stad Santiago har gemensamt beslutat att de på måndag (3 jan) med våld ska tvinga haitier som bor i deras områden att flytta därifrån. Man beskyller haitierna i området för alla slags brottsliga handlingar som begås och även för att använda skolgårdar och andra mer eller mindre offentliga platser som toalett. Enligt Listin Diario är både grannar och haitier utrustade med vapen. Tidningen kontaktade migrationsmyndigheterna där en anställd efter att ha utlovats anonymitet sa att situationen är mycket farlig, och att han inte utesluter att myndigheterna kommer att vidta åtgärder för att undvika en sammandrabbning."

25 dec. 2010

25/12

Snodde en bild från mammas blogg; (julbaket från dagen före).

Såhär bakar man kokoskakor i Santo:
1. Hämta en bror och en machete.
2. Skicka upp bror med machete i en kokospalm.
3. Be honom slänga ner en kokosnöt. Skala den och gröp ur kokoset.
4. Riv kokoset med rivjärn.
5. Baka kakan. MYCKET godare än kokos från affären!



Julafton var hur mysigt och svenskt som helst! Mamma lagade underbar julmat, vi åt kakor och godis så vi storknade och så kom tomten som pricken över i:et...Seans småsyskon var med också, Elisabeth och Jean-Carlos. Blev mycket nytt för dem! Hoppas ni också fick en fin jul!!

24 dec. 2010

Julafton idag

Vill önska er alla en riktigt GOD JUL!

Bloggen har legat nere ett tag, och det finns olika orsaker till detta. Vill skaffa en kamera som tar bilder som man kan titta på utan att behöva kisa, och så vill jag hitta lite mer inspiration. Beundrar de bloggare som kan hålla igång sin blogg dag ut och dag in....själv fungerar jag tyvärr sådan att jag endast kan skriva då jag får inspiration, då jag inte har stress över andra saker osv. Som nu då....nästan. Det är ju julafton, så jag tog mig själv lite i kragen...:)

Jul ja. Här har vi lite ovanligt kallt, men fortfarande tropiskt klimat då. Det ÄR svårt att skapa julstämning, i alla fall den stämning man har växt upp med från Sverige. För här finns det ju, men den är en annan, av annat slag. Musik från alla håll, dock ingen julmusik, utan det vanliga - bachata, merengue, salsa, regueton...osv. (Allt av det normala med lite extra volym och extra kvantitet), barn och ungdomar som står utanför din dörr klockan 2 på natten och skramlar med olika plåtinstrument och "sjunger", och inte ger sig förrän de får en slant, vägarna fulla med folk kvällstid som dricker och dansar...ja, listan kan göras längre. Och så droppen - på SVT sänder de Kalle Anka live, men så står det såklart att "vi kan inte visa detta utanför Sverige".

Jag ska inte klaga, för vi firar vår svenska jul mitt i detta. Igår hade vi julbaket hemma hos mamma, och idag blir det allt som vår svenska tradition bjuder. Gröten, maten, granen, tomten (?), etc...:)

Ha en trevlig helg!! Kramar till er alla!