30 juni 2010

Just nu...


Fjärildans på uppfarten



Sean tvättar bussen. Det är ju bra att nån som gillar det gör det...kolla vad glad han är...:)


Och för er som undrar vad som hände med det evighetsbygget på andra sidan gatan - tadaaa! Det tog sina år, men nu har de t o m satt in fönster...det trodde vi aldrig.

En speciell hälsning till Vendela

Constanza

För flera år sedan åkte vi upp med bil till Constanza, ett litet samhälle uppe i bergen, och jag minns resan såå väl, för det var något av det mest läskiga jag varit med om! Vägen uppför berget var en katastrof, endast en bil får plats på bredden, och stupen var hiskeligt nära däcken...Mamma har skrivit också om då hon åkte dit, en lite mer levande och spännande skildring..:)Nu läser jag i alla fall i tidningen att man har lagt ny väg hela vägen upp till Constanza, och det står "det finns inte ett enda hål", så det låter ju lovande..:) Trodde aldrig jag skulle återvända dit, men nu lär det nog bli av!
Constanza har ett perfekt svalt klimat, och orkar man ta sig ännu lite längre upp kan man ta sig till ett vackert vattenfall med isande kallt vatten.

29 juni 2010

Skolstart i augusti!

Hej alla! Fortfarande inget Internet hemma, så får passa på att skriva då jag är i det andra huset.

Nu är vi snart i Juli månad! Tiden går fort, jepp..Sista augusti öppnar vi skolan i Palavé, och jag får lite panik när jag tänker på allt som måste ordnas innan dess. Vi kommer att skriva in fler barn, totalt ca. 30 st., och för att "hitta" dem måste vi ut i Palavés labyrinter och LETA. Vi skriver ju inte in vilka barn som helst, utan inriktar oss på dem med speciella behov; det kan vara barn som kommit från Haiti och inte kan det spanska språket (många av dem nekas inskrivning i den statliga skolan), det kan vara de som inte har födelseattester, vilket också ger dem problem vid inskrivning i statlig skola och det kan vara barn som är äldre och som helt enkelt behövs alfabetiseras. Många olika fall finns det, och det gäller att hitta just dem som av dessa och andra olika skäl hamnat utanför skolgången.

Läs detta inlägg som jag skrev i januari om hur allt började!

28 juni 2010

Grattis!

Så, äntligen online! Först innan något annat - GRATTIS MÄRTA PÅ FÖDELSEDAGEN!!! Du kanske inte ens läser min blogg, men just in case...:D

Vi har inget Internet hemma sedan tre dagar tillbaka, men nu är jag i andra huset där det lyckligtvis inte krånglar.

Läser de lokala nyheterna, och blir chockerad över landets poliser! Igår natt fyllde en kille 23 år, en helt vanlig kille som studerade juridik, och han hade fest hemma....Efter festen runt ett på natten blev de hungriga och han åkte ut med sin pappa för att köpa lite nattmat. Under ett träd längs vägen stod en polispatrull, knappt synliga i skuggorna, och de signalerade till dem att stanna för kontroll. I det här landet bör man vara ytterst försiktig när någon ber dig stanna eftersom det finns mycket överfall, och många som utger sig för att vara polis/militär. Då killen och hans pappa inte kunde urskilja så bra människorna som stod i skuggorna under trädet valde han att köra förbi poliserna en liten bit för att kunna se och sedan stanna en liten bit framför. Polisernas reaktion var att direkt skjuta sönder däcken på bilen och sedan ett dödligt skott rakt genom bakrutan och in i 23-åringens nacke.

Sjukt! Poliserna har "bett om ursäkt" för det inträffade...

Nu ska jag strax laga mat...vi hörs!!!

24 juni 2010

Midsommar

Midsommarafton! Det betyder sill, jordgubbar och dans kring stången....för er som är i Sverige..:) Berättade för en dominikansk vän om vår midsommartradition, och han tittade på mig som om jag var från en annan planet. "Ni dansar runt ett kors? Med blommor i håret?" Kulturkrock!

Nu sova! Natt.

María

Vi var hemma hos María och hennes flickor. Läs på mammas blogg om det besöket. Det är en familj med stora behov!!

Lecheria nästa

God morgon DomRep, och god eftermiddag Sverige! Nu ska jag åka med mamma och göra ett matinköp som vi ska ta med till María i Lecheria. Pratade med henne nyss, och tydligen är de sjuka alla tre..(hon och hennes två döttrar), förkylningar mm. Kan ju bero på det konstanta regnet och hur de bor. Regnet har blivit ett problem i hela landet...det regnar alldeles för mycket. Men just nu är det uppehåll, och solen tittar fram lite grann....det är positivt! Vi hörs senare då jag kommer tillbaka!

23 juni 2010

Krångel!

Hjälp...vad har jag gett mig in på?! Wordpress är KRÅNGLIGT...Tur man har en bror som kan krångligt. Vill fixa bilden där uppe...med färg eller ljusare...vill fixa teckensnittet...mm., mm....Men varje inställning är en värld, och man måste kunna den världens språk för att ta sig fram...

Strax bibelstudium...Vi läser ur och talar om Esters bok...det finns mycket intressant och nytt att lära sig. Jag kan läsa ett bibelställe 20 gånger, och sen den 21:a gången upptäcker jag något nytt. Ses senare...eller...i Sverige sover ni då....ni lever i framtiden!

Tvätta, tvätta...

...för hand...puh! Ingen ström, så det tar extra tid, och ser ut som att det ska regna vilken sekund som helst. Men det regnar varenda dag nu, och tvätta måste man ju. Saknar en sån där maskin där man bara trycker på en knapp och så fixar sig allt själv...:)

Wordpress

Har precis bytt till Wordpress....så nu är sidan under konstruktion igen.

22 juni 2010

Tackbrev

Glömde säga att vi häromdagen fick ett långt tackbrev från de människor vi besökte i Port au Prince i samband med jordbävningen. Det är från den församling som driver en barnverksamhet i Carre Four, och de skickade med en lång lista med 91 namn, namnen på alla barnen de hjälper och som vi också träffade då vi var där och som vi kunde hjälpa med mat, vatten och mediciner då läget var som mest kritiskt.

Göteborska i hela världen

Mamma länkade detta: Göteborskan gör nya erövringar.

Tydligen är det INTE BARA VI.....hehe...Maggie, Vendela m fl., ni fattar! Vet av egen erfarenhet att det är den dialekt man absolut tar efter lättast....och inte bara i områdena runt Gtb, utan även här nere i Västindien..:p

Tillägg: Och då har jag aldrig bott i Göteborg och umgås aldrig med göteborgare.

Morrnnn....

Santa och Jessica har precis lärt sig hur man spelar china-schack, så de har spenderat i princip hela morgonen med det. Vi hade kul igår på IKEA...speciellt kul var det att se Jessicas min när hon skulle åka rulltrappa för första gången i sitt liv..(!), och Santas kommentar när vi betalade med kortet..."tar det aldrig slut med pengar om man har ett sånt kort?". Är man ett fattigt barn av Palavé blir man nog lätt isolerad från "civilisationen" och kommer sällan ut någonstans. Argh..så har jag ingen kamera heller, lånade ut den till Karen. Men ska lägga ut en bild senare på flickorna...Nu ska vi strax gå till tandläkaren med Santa som har tid där. Vi höres!

19 juni 2010

Lördag fm.

En regnig lördag. Har spenderat den hittills med att titta på Viktorias och Daniels vigsel samt färd genom Stockholm....tröttnade efter en stund och har nu ställt iordning där vi ska ha barnmöten imorgon. Dags att laga till lite mat nu känner jag. Hunger!! Hm...Sebbe sitter fortfarande och tittar på direktsändningen...det är fint med bröllop, och speciellt kungliga och historiska sådana....stort grattis till dem!

18 juni 2010

Hälsa på Karen nu!


Idag

Nu har jag suttit här vid datorn lite fööör länge idag. Ska gå över till "8" och äta...blir typisk dominikansk rätt..Kyckling, ris och bönor...gott! Sedan ska jag gå ner till Cañadan och skriva in runt 20 barn till barnmötena vi ska starta på söndag. Ikväll har vi möte i Hato Nuevo...ligger precis innan man kommer till Palavé. En nyfrälst kvinna i församlingen bor där, Rosa heter hon, och hon ville gärna att vi skulle ha ett möte hemma hos henne.

Men nu, nu kurrar magen...vi hörs!

God bless America

Länk: Första arkebuseringen i Usa på 14 år


Varenda gång jag läser om ett genomfört dödsstraff i USA far samma ord genom huvudet; "märkligt". För det är så otroligt märkligt att detta fortsätter. Amerika, världens supermakt och den stora förebilden. "God bless America" säger de, samtidigt som de sätter sig över Gud själv när de bestämmer hur och när en människas liv ska avslutas.

17 juni 2010

Barnmöte

Sitter här och försöker planera lite inför barnmötet som vi ska ha på söndag morgon. Det blir det första barnmötet jag håller i, även om jag har varit med tidigare, men mer som hjälp. Ska gå ner i Cañadan imorgon och skriva in en grupp barn, mellan 8 och 12 år ungefär, sedan får vi se hur det går! Ska inte skriva in för många....Cañadabarnen är ganska vilda, så det är bättre att ha få, men att dessa få lär sig något.
Så, jag letar bilder och annat på Internet. Tänkte ha en barnmötesserie om Jesu liv....Någon som kan tipsa om någon bra länk där man kan hitta pyssel eller fina målarbilder eller annat i ämnet?

15 juni 2010

Möte i Palavé

Hemma från möte i Palavé! Det blev fullsatt, som vanligt, och många som fick stå utanför. En kvinna överlämnade sig till Gud på slutet av mötet...det är vi glada över!


Här talar mamma om hur glad hon är att vara tillbaka....och här är också alla jätteglada över att hon har kommit!

Morrn!

Just nu ser bloggen ut såhär då....Ska försöka få bilderna där uppe lite ljusare eller med färg...bara så krångligt allt...hehe..

Nu ska jag snart till "8" och åka med mamma på några ärenden, sen skriva några betyg och planera lite skola. Vi höres senare!

14 juni 2010

Het sol

Nu är jag hemma från springrundan, som blev mer en gårunda..Bara Sebbe som sprang en bra bit. Solen var för het så jag orkade bara inte springa! Det var en del folk i parken, men jag kunde titta på deras lidande ansikten och se precis hur jag kände mig. Nästa gång springer jag lite senare, då solen är på väg neeeer....långt ner!!


Håller på att försöka fixa till min blogg lite...ändra utseendet. Är på god väg....är bara inte så bra på det här med hitta rätt bland alla inställningar! Sebbe bor granne, som tur är...:)

Marabou och Djungelvrål

En lugn dag! Mamma kom igår så har vart borta hos dem och ätit. Har även ätit på en massa godis som mamma tog med och som Teresia skickade till mig! Tack mamma och Tessan! DET var efterlängtat...:) Har även tittar på en massa bilder mamma tagit hemma i Sverige, mest på Josef då! Han är ju det sötaste som finns! Så tragiskt att jag inte har träffat honom än...:( Men det ska ske en dag, och då ska han minsan få veta att han har en moster till!
Det är potthett, men Sebbe och Sean ska ut och springa i Mirador-parken om en stund, så jag ska nog hänga med. Om jag ska springa? Det återstår att se...var länge sen jag idrottade...är inte direkt i toppform..:/ Annat var det när jag var ung och aktiv...:)

Annars? Inte mycket...eftersom det var mycket att göra under helgen tar jag det bara lugnt idag, måndag. Blir lite bakvänt, men men...

Nu ska jag nog hämta mer godis. Pöss!

13 juni 2010

Snart kommer hó!

Nu har jag vart hos Neytiri, det är jättevarmt och jag hade ingen bensin i bussen så jag åkte utan ac, uuuh! Nu ska jag iväg till andra huset och städa och laga till lite mat tills mamma och pappa kommer från flygplatsen! Skoj!

12 juni 2010

Evangelisation

Igår var vi ute Clothilde, Lydia, Sebbe, Sean och jag och gick längs "L" och "Proyecto" med några traktater med inbjudan till möte. Folk är så glada och precis alla man delar ut till tar emot...lite skillnad mot vad man är van vid med svenskar...:)



Gulliga Clothilde!

Mottagning

Vi hade precis 40 patienter idag på läkarmottagningen. Lite mer än vanligt, det brukar ligga på högst 30...Men som tur är var Ulina med, hon är pediatriker och nära vän till Doris, så det gick bra. Det jobbiga med att jobba alldeles för länge är den otroliga värme som kommit nu...den är inte nådig! María från Lecheria, som jag har skrivit om, och hennes döttrar var också med på mottagningen, blev undersökta och fick mediciner med sig hem.
Ulina

I väntsalen där vi också har inskrivningen. Soila hjälpte mig idag.

11 juni 2010

Fredag morgon

Godmorgon alla!!! Jag är ofrivilligt uppe med tuppen som vanligt (ska till Neytiri) och ska aaaalldeles strax åka. Känner att det är varmare nu....tuuungt i luften och klibbigt! Hur är sommaren i Sverige? Och på tal om Sverige så kommer mor lilla mor snart! Det blir skoj att träffa henne efter så lång tid. :)


Läser på SVD idag om Haitis barn och lite statistik.


Klem! (uh, är det inte typ norska? Weird att det ploppade upp.)


9 juni 2010

Rullande skrot

Kontrasterna är stora på vägarna i Dominikanska. Massor med skrothögar blandat med underbara lyxåk. Lokaltrafiken är dock endast skrot. Tydligen finns det obligatorisk bilbesiktning, men den tar man sig lätt igenom med lite mutor...

Längs vägen i Dominikanska

Kanske en känslig bild? Vet inte längre eftersom jag ser dessa upphängda döda och flådda getter varenda dag på vägen ut till Palavé. Vill skildra lite av kulturen här nere, av livet och hur det ser ut. Kommer lägga upp fler bilder för alla intresserade! Inga fler döda djur då förhoppningsvis...