31 okt. 2010

Haiti

Ny sida! www.haiti.do

Läs även HÄR om senaste besöket i Baptiste och situationen där.

29 okt. 2010

Suheidy

Träffade fina Suheidy idag, som jag inte träffat på x antal år, och det var jätteroligt! Vi bodde tillsammans under några år när vi var små, och sedan har våra liv gått skilda vägar, så det var jättekul att ses och prata minnen !

Sen träffade jag Guelo en stund. Han har nån slags äggförsäljning...

26 okt. 2010

Kolera igen

SVD skriver idag om koleraepidemin;

"Haitis hälsodepartement meddelade att antalet smittade som vårdas på sjukhus har ökat med 270 fall mellan måndagen och tisdagen. Sammanlagt har 3 612 personer smittats.

Grannlandet Dominikanska republiken meddelade på tisdagen att landet delvis stängt gränsen till Haiti på grund av koleraepidemin."

På TVn här säger de precis nu att minst 300 har dött, och man arbetar mest nu med att få ut information till folket om hur man kan skydda sig, vad man inte bör göra etc.

25 okt. 2010

KOLERAN fortsätter att spridas

Det var varit lite fullt upp sista tiden, så bloggandet har fått halka efter. Just nu är mamma och pappa i Baptiste i Haiti. De har varit där sedan i lördags, och kommer hem på onsdag. Pappa ringde nyss och berättade att koleran nu nått dit, att flera insjuknat. Det är så hemskt allt som det haitiska folket får utstå. Ett av världens fattigaste länder som ska drabbas av än det ena, än det andra....Jordbävningar som förstör deras hem och tar livet av familj och vänner, sedan av detta blir de hänvisade att bo i tältläger där de får leva under omänskliga förhållanden, varefter regnen kommer och förvärrar allt....och som om inte det räckte så bryter en koleraepedemi ut! Varför?!

Koleran sprids otroligt fort, och jag läste för några timmar sedan att över 3000 är smittade varav flera hundra döda. Regeringen här i Dom. Rep. pratar om åtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids hit till landet. Kanske de stänger gränserna? Koleran är ju en diarrésjukdom som smittar genom mat och dryck, så man måste vara jätteförsiktig.

mammas hemsida finns det att läsa mer om arbetet i Baptiste, om de människor vi träffa där och de behov som finns.

10 okt. 2010

Nu..

Neytiri går i hagen precis intill..I det vita huset bor jag, till höger är skolan och till vänster skymtar möteslokalen, även vit. Sean hjälper mig att rita en Afrika-karta..

Palavé igen

Hemma i Palavé igen! Igår em kom de hem från Haiti, och nu väntar jag på att mamma ska skriva lite mer om resan och lägga upp bilder. Baptiste är ju egentligen en spännande plats då det är så avlägsnat från civilisationen, och inte mycket har hänt under de senaste 50 åren.

Nu ska jag förbereda ett skolarbete för morgondagen. Vi har pratat om kontinenterna i världen, och ska lära oss mer om varje kontinent, så imorgon blir det Afrika! Geografi är verkligen kul..även om det är svårt att lära ut här, för många har ingen världsuppfattning alls. De som är födda här vet bara om Palavé.....och åker man riktigt långt, då åker man till Santo Domingo, och bortom detta någonstans finns Haiti, men där går världens gräns för många barn. Man skulle vilja ta med dem allihop ut på en jorden runt-resa...eller ön runt till att börja med i alla fall...:)

Ses senare!

8 okt. 2010

Barndom

Titta vilken gammal bild. Det är Sebbe till vänster, Tessan i mitten, Josen till höger, och den med ryggen till (som ser ut som en pojke) är jag. Fråga mig inte om håret. :)

Lyric by Keith and Melody Green

‎"I find it hard to just ignore, the murdered unborn children, Yes times have changed, but still God warns, you shall not take a life. I want
to save a life today, I want to keep one alive for my Father, Who will
avenge the blood! Of weak and helpless ones someday - whose lives are spilled out like water, Lambs in the slaughter, and each one is handmade by Jesus."

Kan tvingas att abortera

Läkaren Anders Löfström varnar för nytt EU - förslag...

"Ett nytt förslag från Europarådet kan tvinga vårdpersonal att utföra aborter mot sin vilja, skriver läkaren Anders Löfström."

Hemsk utveckling....men man blir inte ens förvånad längre.

7 okt. 2010

Längtan efter vinter...tillåtet?

Under alla år har jag alltid ogillat svenskt vinter, med hela mitt hjärta och hela min själ, och självklart då inte för dess skönhet, för finns det något finare än snötäckt natur? Utan för kylan och mörkret, som aldrig ger sig, som aldrig vill försvinna ... och såklart så är jag inte ensam om detta..:) Men så hittade jag den här gamla bilden som jag tog för några år sedan, och nostalgin vet inga gränser. Jag vill ha vinter! Snö...kyla...klä mig i lager av kläder och ta på mig ett par riktiga vinterstövlar och bara gå ut i den bitande kylan....jag mår nog inte så bra..:/
Jag vet att jag skulle tröttna efter en dag och vilja ha solen tillbaka, men det man inte har vill man alltid ha.

6 okt. 2010

Baptisteresa

Är hemma hos föräldrarna nu i Las Palmas och ska stanna här fram till lördag medan de åker till Haiti. Tillsammans med Magdalena ska de åka till Baptiste, bergsbyn dit vi har åkt ett flertal gånger och där vi har inlett ett missionsarbete. I Haiti är det obligatoriska avgifter i skolorna, så alldeles för många fattiga barn får aldrig chansen att studera, så nu i Baptiste har vi kunnat hjälpa 22 barn med inskrivning i skola, och deras skoltermin startar nu i dagarna.
Själv ska jag vakta hus, hundar och kaniner och vara lite husmor med matlagning och städning. Blir nog ganska lugna dagar...:)

5 okt. 2010

Idag



Sean jobbar just nu inne i lokalen med en vägg, och här ser ni grinden som nyligen satts upp samt dörr.

4 okt. 2010

Today

Carol var här tidigare, och Angel, Esthers son. Så fina!

Hej igen!

Känns som att dagen nåt sitt slut, och jag sitter här (på bilden) och funderar på lite allt möjligt. Det blåser friskt genom fönstret och molnen är riktigt grå, så det kommer nog ösa ner snart vilken stund som helst. Ute från skolan (ligger inpå huset) hör jag Esthers elever som fortfarande har lektion. Från möteslokalen (ligger också inpå huset) har de svetsat hela dagen, och håller fortfarande på att väsnas. De har satt upp grinden på uppfarten och några andra dörrar. Men NU kom regnet, så jag ska springa och stänga alla fönster...lägger upp några bilder om en liten stund bara...!

2 okt. 2010

Igår på El Malecon


Vi åkte med familjen till havspromenaden igår kväll. Hur mysigt som helst....tills det helt plötsligt började blåsa nåt extremt...Men skojj hade vi ändå! Sedan kom regnet, så vi drog till Pizzarelli och åt...efter att ha suttit i bilkö i en evighet. Men det var en mysig kväll!

1 okt. 2010

Åka ut med familjen

Idag hade vi en lite mer lek-dag i skolan, eftersom det är fredag och vi vanligtvis har idrott, men pga. regnet är det för lerigt ute. Men ungarna fick spela spel, måla, och pyssla med lite allt möjligt. Mysigt med sådana dagar ibland.

Nu ska jag göra mig i ordning för att åka in till Las Palmas där vi ska möta upp "the others", för att sedan åka ut en sväng någonstans tillsammans. Längesedan faktiskt vi gjorde det. Vi ses efteråt!

Igår...

Var söta Esther här och hälsade på. Jag vet inte riktigt vad jag höll på med....fotografen kanske minns.Detta gjorde jag till lunch. Faktiskt väldigt gott!

Regn och plastpåsar

Hejsan! Gårdagen såg ut ungefär som dagen innan, så jag hoppade över den...:) Men nu sitter jag här igen, i mitt bilsäte, och väntar på de små baaarneeen...Det duggregnar lite, så vi får väl se hur många som dyker upp. Om det regnar blir föräldrarna ganska förskräckta och skickar helst inte sina barn till skolan, ej heller går de ut själva, och det finns tom folk som stannar hemma från jobbet. Om kvinnorna tvunget måste gå ut sätter de på sig en plastpåse på huvudet, allt för att framför allt annat skydda sitt permanentade hår, resten gör inget. Hittade en liten bild;Ses senare!